Újabb lebukás – Nem egyedülálló a szolnoki hálapénzes orvos esete

Megosztás

Hatalmas változást jelentett az egészségügyben két évvel ezelőtt a törvénymódosítás, miszerint hálapénzt adni, elfogadni és kérni is egyformán bűncselekmény, azaz szigorúan tilos. Vannak azonban orvosok, akiknek egy bankjegyekkel teli boríték hatására szelektív lesz a memóriájuk: most Szabolcsban kaptak el egy főorvost és asszisztensét, de Szolnok megyei érintettséghez sem kell sokat kutakodni, fél évvel ezelőtt a Hetényi kórházból vittek el egy osztályvezető főorvost.

A szolnoki esethez hasonlóan a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentés alapján folytat büntetőeljárást a 60 éves főorvos és az 59 éves asszisztens ellen, akik több alkalommal fogadtak el hálapénzt a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért az érintett betegektől és hozzátartozóiktól.

Mindkettőjüket őrizetbe vették, valamint kezdeményezték letartóztatásukat. A police.hu közlése szerint várható, hogy a vesztegető oldalon állók jelenlegi létszáma bővülni fog.

Bizonyára emlékszünk még, hogy hasonló történet borzolta a kedélyeket a megyeszékhelyen a nyár folyamán. A vád szerint egy orvos 2023. május 31. és június 20. között a betegeitől hálapénzt tett el a kórházban nyújtott ellátásért, annak ellenére, hogy állami egészségügyi jogviszonyban járt el, tehát maximum kis értékű ajándékot fogadhatott volna el, ami nem magasabb összeg a havi minimálbér 5%-ánál.

A kutatás során összesen több, mint 37 millió forintot, jelentős értékű valutát, mobiltelefonokat és ékszereket foglaltak le, az ügyben érintett orvos munkaviszonyát azonnali hatállyal, már másnap megszüntették.

A szóban forgó személy ráadásul Szolnok díszpolgára, aminek visszavonását követelte az ügy kirobbanása után az Agóra Szolnoki Közéleti Egyesület.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei folyamatosan megbízhatósági vizsgálatot tartanak az ország számos pontján, véletlenszerű módon.

Kép: Index

Kapcsolódó cikkek